BLOGI: Sisustuksen takana. Sisustussuunnittelija Mikko Toppalalle koti on kaiken sydämessä
05.08.2015

KuvaKuka: Mikko Toppala

Missä: Cama Interiors

Mitä: Kotien ja loma-asuntojen, liiketilojen ja uudiskohteiden sisustussuunnitelmat ja -konsultointi

Miten: Asukkaan persoonan, kodin ja arkkitehtuurin yhdistyminen sisustuksessa takaa yhtenäisen ja kotoisan tunnelman.

 

Asuntomessuille kolme Design-Talon kohdetta sisustanut Toppala istuu showroominsa pöydän ääressä. Kauniissa työhuoneessa tuntuu sisustajalta. Punavuoressa sijaitsevan sisustustoimistonsa, Cama Interiors, lisäksi Toppala on ollut monessa mukana: Hänet tunnetaan muun muassa persoonallisista sisustusratkaisuistaan Pientä pintaremonttia- ja Pientä mökkiremonttia-ohjelmissa. Hän on ollut myös mukana tämän vuoden Asuntomessuilla: Design-Talon uuden Designer-malliston edustajia nähdään messuilla peräti kolme kappaletta.

Sisustaja jo pienestä pitäen

Pohjois-Suomesta kotoisin olevalla Mikko Toppalalla on jo lapsena ollut vahva visuaalinen näkemys.

– Onhan minulla ollut pienestä asti kutsumus tälle alalle ja näkemys siitä, mikä sisustuksessa toimii ja mikä ei. Sitten muutin yli kymmenen vuotta sitten Helsinkiin, ja lapsuuden unelma jäi ja unohtui hetkeksi. Sitä kävi vain töissä ja ajautui työurille, hän toteaa.

Helsinkiin muutettuaan Toppala ajautui täysin toiselle alalle, vaikkakin edelleen unelma sisustussuunnittelijan työstä jäi odottamaan aikaansa. Loppujen lopuksi hän päätti vaihtaa alaa.

– Vaikka aluksi tuntui siltä, että se juna meni jo, päätin lopulta vaihtaa alaa ja hain yksityiseen kouluun, sillä tutkinnon pystyi suorittamaan työn ohessa. Sitä paitsi tein jo ystäville ja kavereille sisustussuunnitelmia: siis käytännössä suunnittelijan töitä. Silloin ajattelin, että nyt laitan hakemuksen vetämään.

Kuinkas sitten kävikään? Jo samana valmistujaisviikonloppuna Mikko Toppalalla oli oma yritys pystyssä ja hakemus vetämässä MTV3-kanavalle! Vuosi oli 2012.

– Suunnitelmani oli jo tutkintoaikoina hakea Maikkarille. Sisustussuunnittelijoita on paljon, ja jotenkin on erottauduttava massasta. TV:ssä on puolensa. Ja tässä sitä nyt ollaan, Toppala naurahtaa, ja lisää, ettei TV-työ sinänsä ollut hänen unelmansa, mutta se on vauhdittanut onnistumisia suunnittelijana.

Ja kukapa ei haluaisi tehdä työkseen sitä, mitä rakastaa? Esiintyminen ohjelmissa Pientä pintaremonttia kaudella 8 vuonna 2013 ja Pientä mökkiremonttia vuosina 2014 ja 2015 on tuonut töitä. Sitten soitti Design-Talot.

– Olen mennyt virran mukana. Ja hyvin on mennyt! Televisio on antanut näkyvyyttä: Se ei välttämättä tuo esille parhaita puoliani suunnittelijana vaan se kuvastaa persoonaani. TV-työhön liittyy omat yksityiskohtansa, eikä niillä välttämättä ole tekemistä päivittäisen suunnittelijan työn kanssa. Mutta hauskaa työtä se on, Toppala toteaa.

 

”Suunnittelijan käyttäminen remonttikohteissa on äärimmäisen nopea, edullinen ja kätevä tapa saada asunnolle sen arvoinen, laadukas ja kokonaisvaltainen remontti”
“Suurin osa töistäni on remonttikohteita”

Sisustussuunnittelijat ovat tulleet tutuiksi mitä erilaisimmissa tv-ohjelmissa läpi 2000-luvun alun. Joka kevät kymmenet sisustus- ja puutarhaohjelmat rytmittävät vehreintä vuodenaikaa. Sisustussuunnittelijan työ on siis tuttu monelle TV:stä. Milloin useimmin sisustussuunnittelija tulee tarpeeseen?

– Suurin osa töistäni on remonttikohteita. Pääsääntöisesti yksityisasiakkaiden remonttikohteita. Monesti kyseessä on remonttisuunnitelman konsultointi tai valmis suunnitelma: päivittämistä, järkevää remontointia – pientä pintaremonttia, Toppala naurahtaa.

Mitä remontissa sitten kannattaisi ottaa huomioon?

-Hyvä kysymys. Varmasti kokonaisuuden hahmottaminen on yksi asia. Lattialistoihin kannattaa kiinnittää huomiota ja yhteneväisyyteen remontissa: Uusi keittiö ei auta, jos muu asunto on alkuperäisessä asussaan. Ehdottomasti laadukkaat materiaalit, mutta kuhunkin asuntoon sopivat materiaalit. Remontti ja materiaalit kannattaa suhteuttaa kuhunkin asuntoon sopivaksi järkeväksi kokonaisuudeksi – etenkin jos tavoitteena on tehdä kustannustehokas ja arvoa nostattava kasvojenkohotus, Toppala kertoo ja jatkaa, esimerkiksi ensi viikolla asiakkaanani on perhe, joka on ostanut uuden, remontoitavan asunnon. Asiakas on innokas sisustaja, joka kuitenkin haluaa ammattilaisen mielipiteen ja asiantuntemuksen remontoinnin tueksi. Suunnitttelijan käyttäminen juurikin tällaisissa remonttikohteissa on äärimmäisen nopea, edullinen ja kätevä tapa saada asunnolle sen arvoinen ja laadukas kokonaisvaltainen remontti. Monet luulevat, että sisustussuunnittelijan käyttäminen tulee tarpeettoman kalliiksi, mutta asia ei ole näin. Jo pelkällä kohdekäynnillä, jossa suunnittelija keskustelee remontista ja antaa vinkkejä, saa paljon aikaan. Siitä selviää alle 500 eurolla. Mutta siinä säästää tai tienaa sen saman summan: Tulee kalliimmaksi korjata huonosti tehtyjä remontteja. Aina ei välttämättä tarvita yksityiskohtaista piirustusta tai suunnitelmaa. Esimerkiksi remontin kohdalla voin suunnitella keittiön sijainnin, visuaalisuuden ja toiminnallisuuden. Minä yleensä varaan konsultointiini puolitoista tuntia, jonka jälkeen asiakas saa itselleen raportin sisustuksen tueksi.

 

”Koti on kaikkea muuta kuin koekaniini”
Koti

Koti merkitsee eri ihmisille eri asioita. Toiselle koti on tukikohta kymmenien määränpäiden risteyksessä, toiselle koti on maailman napa. Mitä koti merkitsee sisustussuunnittelijalle ja tulevatko työt kotiin? Kenellä tahansa mieli viipyy tekemättömissä töissä tai ensi viikon suunnitelmissa. Kun asiakkaan koti on sisustussuunnittelijan työ, kuinka paljon työtä miettii vapaa-ajalla? Toimiiko suunnittelijan koti koekaniinina? Rohkenin kysyä tätä Mikolta.

– Kyllä työt kotiin tulevat. Kotiin ja lomalle. Tosin uusia juttuja ei tule kokeiltua kotona. Kun kerran sisustan kotini valmiiksi, en enää tee siihen muutoksia. Ei nykyiseen kotiimme ole neljän vuoden aikana ostettu juurikaan uutta! Vaikka joskus saattaa kyllästys yllättää, en jaksa omaa kotiani enää sisustaa uudelleen. Se on nyt ajaton ja omaan arkkitehtuuriinsa sopiva kokonaisuus, Toppala vastaa tyhjentävästi.

Hänelle koti on kaikkea muuta kuin koekaniini.

– Minulle koti merkitsee kaikkea. Se on minun maailmani tärkein paikka. On ollut aina. Olen koti-ihminen. Sen takia minulle on tärkeää, että kodissa viihtyy, että se on toimiva eikä siellä ole tehty kompromisseja. Se on sekä rauhoittumisen että hauskanpidon paikka. Elämän näyttämö. Minulle on myös tärkeää, että koti on asukkaidensa näköinen, että siellä näkyy asukkaiden elämä, mielenkiinnon kohteet ja harrastukset. Koti kuvastaa asukkaitaan, Toppala toteaa.

Millainen sisustaja, sellainen koti

Kodin asukkaiden merkitys korostuu sisustussuunnittelijan työssä. Kaikista mielekkäintä Toppalasta on sisustaa koteja, joissa ihmiset ovat jo asuneet. Asukkaat jättävät jälkensä seiniin – siis joskus kirjaimellisestikin. Toppala saa asukkaiden huonekaluista, tekstiileistä, esineistä ja kodin tunnelmasta vihjeitä siitä, mistä asukkaat pitävät.

– Minusta on mielekkäämpää suunnitella sisustus kotiin, jossa asuu jo joku. Minun tapani toimia suunnittelijana on mennä asiakkaan kotiin katsomaan, minkälaisessa kodissa asiakas asuu. Tiedän heti hänen kiinnostuksen kohteensa ja mieltymyksensä, Toppala kertoo työtavoistaan.

Siihen lisätään roppakaupalla toiveita ja taitoa: tunnelman luominen voi alkaa.

– Aina kodin sisustuksessa on jotakin hyvää, mutta monesti yhdistelmät tai kauniit yksityiskohdat eivät välttämättä toimi yhdessä, jos kodissa ei ole oikeanlaista tunnelmaa.

Taitelijan usein kohtaama puhtaan kanvaasin ongelma saattaa monesti kohdata myös sisustussuunnittelijan.

– Uudiskohteet ovat haastavia, koska ne ovat tyhjiä. Asiakkaat monesti kertovat mistä eivät tykkää, mutteivät sitä mistä tykkäävät. Silloin joutuu monesti arvailemaan kuvien perusteella. Jos mahdollista, haluan myös uudiskohteiden suunnittelussa nähdä asiakkaan vanhan kodin. Siten saan parhaimman kuvan hänen toivomastaan tunnelmasta, Toppala sanoo.

Valkoinen kanvaasi on harvoin täysin tyhjä – on haastavaa sisustaa täysin uutta. Asuntomessut on hyvä tilaisuus tehdä täysin tyhjästä jotain uutta ja mielenkiintoista. Asuntomessukodeissakin on kuitenkin keksittävä tarina sisustuksen taakse. Sillä mitä olisi koti ilman asukkaitaan? En lähde kysymään, mikä on trendikästä tai mitkä ovat Mikko Toppalan sisustusvinkit 2015. Se on tullut jo esille: hänen mielestään trendikästä on persoonnallisuus.

– Tietenkin sisustustrendien virrassa on eroteltavissa joitakin piirteitä. Mutta persoonallisuus, ehyet kokonaisuudet, tunnelma ja ajattomuus ovat minulle trendikästä.

Asuntomessut

Mikko Toppalan mielestä tämän vuotisilla messuilla näkyi paljon luksusta, kuuluisaa blingblingiä, ja vastakohtaisesti orgaanista sisustusta. Toppalan mielestä myös orgaaninen voi olla luksusta. Sen sijaan Toppalan käsialaa on arkkitehti Aaro Virkkusen suunnitteleman Designer-talomalliston sisustus. Kaikki nämä talot ovat sisustukseltaan erilaisia. Jokaisen sisustuksen takana on tarina.

– Kahdessa näistä taloista oli alusta asti asukkaat, joiden toiveiden ja persoonan pohjalta niiden sisustus on suunniteltu. Kahden perheen maut olivat erilaisia keskenään, jolloin sisustukset jo lähtökohtaisesti eroavat toisistaan suuresti. Kolmas, pienin taloista, on oma tarinansa, Toppala kertoo.

Designer 93 (sijainti messukartalla: 12)

“Mielikuvituksellinen kohde, jonka suunnittelimme kollegani ja hyvän ystäväni sisustussuunnittelija Pia Österbergin kanssa. Pian kanssa mietimme kenelle voisimme sisustaa kodin? Päädyimme luomaan kodin sinkulle, yksinhuoltajamiehelle ja hänen teini-ikäiselle pojalleen. Kohteeseen haettiin maskuliinisuutta välttämällä kuitenkin päälleliimattu ralliteema. Kohteessa on mustaa ja metallia maskuliinisuutta alleviivaamatta. En pidä siitä, että sisustus sukupuolittuu liikaa. Tässä kodissa molemmilla asukkailla on yksityisyyttä. Tämäkin kohde on jo myyty”

93-1_netti93-2_netti
Designer 151 (sijainti messukartalla: 11)

“Klassinen sisustus, joka yhdistyy selkeään moderniin linjaan. Rouvan ihannoima klassinen runsaus yhdistyy tässä kodissa miehen yksinkertaiseen tyyliin. Keittiö- ja kylpyhuonekalusteet ovat yksinkertaisia. Tämäkin on perheasunto. Tässä kodissa arjen helppous ja luksus näkyy: vaatesäilytys on viety kokonaan makuuhuoneesta pois.”

151-1_netti151-2_netti

Designer 167 (sijainti messukartalla: 13)

“Selkeimmin, skandinaavisin ja tämän päivän trendein sisustettu perhekoti. Hyvin kevyt kalustus, joka korostaa talon ilmavuutta. Lastenhuoneiden sisustaminen luo aina omat haasteensa, mutta nekin on toteutettu tässä persoonalla.”

 

167-1_netti167-2_netti

 

 

 

 

 

Kirjoittaja on Miika Sibelius kodin ilmiöistä kiinnostunut viestinnän tekijä JYA Housing LKV:ltä.

 

Katso JYAn kohteita täältä!

Tutustu myös:

Cama interiors

Design-Talo

Asuntomessut